Demir eksikliğini gideren besinler nelerdir?
Demir eksikliğini gideren besinler nelerdir?
Demir eksikliği anemisi, kanın sağlıklı kırmızı kan hücrelerinden yoksun olduğu yaygın bir anemi şeklidir.Alyuvarlar vücudun dokularına oksijen taşır.
Demir eksikliği anemisi adından da anlaşılacağı gibi demir eksikliğinden kaynaklanır. Yeterli demir olmadan, vücudunuz kırmızı kan hücrelerinin oksijen taşımasına izin veren maddeyi yeterince üretemez. Sonuç olarak, demir eksikliği anemisi kendinizi yorgun ve nefessiz hissetmenize neden olabilir.
Demir eksikliği anemisini genellikle demir takviyeleri alarak veya demir açısından zengin yiyecekler yiyerek düzeltebilirsiniz.
Bazen, özellikle doktorunuz sizde iç kanama olduğundan şüpheleniyorsa, ek testler ve demir eksikliği anemisi tedavisi gerekebilir.
Demir eksikliğini gideren besinler
Kandaki demir seviyesini artıran yiyecekleri her zaman yiyebilirsiniz.
ıspanak
Pek çok sağlık yararına rağmen, ıspanak kalorisi çok düşüktür ve bu da onu “demir açısından zengin yiyecekler” kategorisinde bir numara yapar.
Karaciğer ve diğer organ etleri
Daivar çok besleyicidir. Yaygın tipler, demir açısından zengin olan karaciğer, böbrek, beyin ve kalbi içerir.
Örneğin, 100 gram sığır karaciğeri 6,5 mg demir içerir.
Sakatat da protein açısından yüksektir ve B vitaminleri, bakır ve selenyum açısından zengindir.
baklagiller
Baklagiller besin açısından zengindir, en yaygın olanları fasulye, mercimek, bezelye, nohut ve soya fasulyesidir.
Özellikle vejeteryanlar için harika bir demir kaynağıdır. Siyah fasulye, barbunya ve barbunya fasulyesi gibi fasulye, demir alımınızı artırmak için kolaydır.
Baklagiller iyi bir folat, magnezyum ve potasyum kaynağıdır.
Ayrıca yapılan araştırmalar fasulye ve diğer baklagillerin şeker hastalığında iltihaplanmayı azalttığını göstermiştir.
Ayrıca baklagiller kilo vermeye yardımcı olur. Tokluğu artıran ve kalori alımını azaltan çözünür lif bakımından yüksektirler.
Demir emilimini artırmak için domates, sebze ve turunçgiller gibi C vitamini yönünden zengin baklagillerin tüketilmesi önerilir.
kırmızı et
Ve “demir açısından zengin besinler” listesini tamamlamak için protein, çinko, selenyum ve B vitaminleri açısından zengin olan kırmızı eti atlamayın.
Kinoa
Quinoa, yalancı tahıl olarak bilinen popüler bir tahıldır. Bir fincan pişmiş kinoa, günlük demir değerlerinden biri olan 2.8 mg demir sağlar.
Ayrıca kinoa glüten içermediğinden çölyak hastalığı veya diğer glüten intoleransı olan kişiler için mükemmel bir seçimdir.
Kinoa, diğer birçok tahıldan daha fazla protein içerir ve folik asit, magnezyum, bakır, manganez ve diğer birçok besin açısından zengindir.
Brokoli
Bir fincan (156 gram) pişmiş brokoli, günlük demir alımınızın %6’sı olan 1 mg demir içerir.
Aynı porsiyon folik asit açısından yüksektir ve 5 gram lif ve az miktarda K vitamini içerir.
Bitter çikolata
Bitter çikolata lezzetli ve besleyicidir. 28 gramlık bir porsiyon, günlük alımınızın ¼’ü olan 3.4 mg demir içerir.
Araştırmalar, çikolatanın kolesterol üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğunu, kalp krizi ve felç riskini azalttığını göstermiştir.
balık
Balık çok besleyici bir besindir ve ton balığı gibi bazı çeşitleri demir açısından zengindir.
Aslında, 3 ons (85 gram) konserve ton balığı porsiyonu, günlük demir alımınızın yaklaşık yüzde 8’i olan 1.4 mg demir içerir.
Balık ayrıca, birçok sağlık yararıyla bağlantılı olan, kalp-sağlıklı bir yağ türü olan omega-3 yağ asitleri açısından da zengindir.
Spesifik olarak, omega-3 yağ asitleri beyin sağlığını iyileştirir, bağışıklık fonksiyonunu iyileştirir ve sağlıklı büyüme ve gelişmeyi destekler.
Unutulmamalıdır ki demir çok önemlidir ve vücut kendi başına üretemez, bu nedenle düzenli olarak tüketilmelidir.