Bebeklerde süt alerjisinin belirtileri,nedenleri ve riskleri
Bebeklerde süt alerjisinin belirtileri, nedenleri ve risk faktörleri
Gıda alerjisi, çoğu çocukta en yaygın ve yaygın alerji türüdür ve belki de en yaygın olanı süt alerjisi semptomları, risk faktörleri ve bebeklerdeki komplikasyonlardır.
Süt alerjisi nedir?
Süt alerjisi:
Gıda alerjisinin en yaygın ve yaygın türü süt alerjisidir ve bu süt türü özellikle inek sütüne yöneliktir ve başka süt alerjisi türleri olsa da inek sütü bunlardan biridir. Birçok soruna neden olan en yaygın süttür.
Bunun nedeni, inek sütünün, genç ve yaşlı, alerjisi olan birçok insan grubunu enfekte etmesi ve buna rağmen, bu kişilerin çoğunun alerji semptomlarını yaşlandıkça kaybetmesidir. Ailesinde süt alerjisi öyküsü olan bebeklerin yanı sıra egzama veya solunum astımı olan çocukların süt alerjisi geliştirme olasılığının daha yüksek olduğu düşünülmektedir.
Bebeklerde süt alerjisi belirtileri
Unutulmamalıdır ki alerjik reaksiyon süt içtikten birkaç dakika sonra ortaya çıkar ve yemekten sonra birkaç gün konuşmaz.Bebeklerde süt alerjisinin ilk belirtisi inek sütü yedikten sonra ağızda ısırma ve batma hissidir. Ağızdan süt tükürmesi ve çocuğun hoşnutsuzluğu şeklinde olabilir.Bebeklerde süt alerjisinin en belirgin belirtileri şunlardır:
Çocuğun döküntüsü var.
Nefes darlığı çekiyor.
Tekrarlanan hapşırma.
Süt içerken kusma.
Karın ağrısı olan küçük bir çocuk. Çocuk yemekten sonra ishal oldu
Bazı şiddetli alerji vakalarında, çocuk bilincini kaybedebilir veya bilincini kaybedebilir.
Unutulmamalıdır ki süt alerjisi vakaları sadece kusma ve ishal belirtileri olmadan ortaya çıkar.
Ya da kızarıklık olur ve bu da küçüğü ölüm riskine sokar çünkü alerjik reaksiyon riski yoktur ve bu tip alerjiye ikinci tip denir.
Burada belirtmek gerekir ki, her vücudun sütle başa çıkma yöntemi kendine özgü olduğundan, çocuklarda alerji belirtileri alerjinin şiddetine göre değişiklik gösterir, bu nedenle çocuklarda aşağıdaki belirtiler olabilir.
Çocuklarda süt intoleransı: Belirtiler arasında gevşek dışkı, dışkıda kan, yemek yemeyi reddetme, sinirlilik ve çocuklarda kolik bulunur.
Çocuklarda laktoz intoleransı: Bu, vücudun sütü emmede sorunları olduğunda görülebilir.
Süt alerjisinin nedenleri ve risk faktörleri
Bebeklerde süt alerjisinin belirtileri bilindikten sonra, herhangi bir gıda alerjisi genellikle bağışıklık sistemindeki bir bozukluktan yani süt alerjisinden kaynaklanır. Bu, sütte alerjenik proteinlerin sentezini azaltan immün globulin kompleksine karşı antikorlara neden olan bazı zararlı proteinler olduğunu gösterir.
- Özellikle daha sonra antikor adı verilen bir proteinle temas, bağışıklık sistemine antikorun etkinliğini azaltan ve histamin ve alerji semptomlarına neden olan diğer kimyasalları üreten bir sinyal gönderir.
- Burada inek sütündeki iki ana proteinin alerjik semptomlara neden olabileceğine dikkat edilmelidir.
- Kazein proteini: Bu, pıhtılaştırıcı olarak bilinen sütün katılarında bulunan proteindir.
- Peynir altı suyu: Kıvrıldıktan sonra sıvı sütün içinde kalan protein.
Süt alerjisinin komplikasyonları
Süt alerjisi olan çocukların aşağıdakiler de dahil olmak üzere başka sağlık sorunları geliştirmesi daha olasıdır:
Diğer gıda alerjileri: Bunlara yumurta alerjileri, soya alerjileri, yer fıstığı alerjileri dahildir ve bir kişinin sığır eti alerjisi olabilir.
Saman nezlesi: Buna evcil hayvan kepeği ve toz akarlarına karşı alerjiler ve polen ve diğer maddelere karşı alerjiler neden olur.
Süt alerjisi nasıl teşhis edilir?
Süt alerjisi aşağıdaki testlerle teşhis edilebilir.
- Muayene: Hastada tespit edilen semptomlara göre fizik muayene yapan saha doktoruna başvurulmalı ve teşhis sonrasında uygun tedavi uygulanmalıdır.
- Deri testi : Bu test en iyi testlerden biridir çünkü bu testin sonuçları hızlı, doğru ve ucuzdur.
- Kan testi: Bu, performansı belirleyen immünoglobulinlerin yüzdesini bulmak için yapılan bir testtir.
Süt alerjisinin tedavisi
Bir çocuğun süt alerjisi veya inek sütü proteini alerjisi geliştirmesini önlemenin tek yolu:
- Bu proteinlerden kaçınmak ve süt ürünleri yemek, birçok gıdada kullanıldığı için zor olabilir.
- Bazı süt türlerini tolere edebilen bazı insanlar vardır, ancak diğerlerine değil, bu nedenle ısıtılmış sütü fırınlanmış ürünlerde ve yoğurt gibi bazı işlenmiş gıdalarda yiyebilirsiniz.
- Özetle, siz veya çocuğunuz yanlışlıkla süt yerse, antihistaminikler, hafif ila orta dereceli semptomların şiddetini azalttığı için alerjik reaksiyonları azaltabilir.
- Şiddetli alerjik semptomlar yaşarsanız, acil bir adrenalin enjeksiyonuna ihtiyacınız olabilir ve acil servise gidebilirsiniz.
Süt alerjisi nasıl önlenir?
Aslında süt alerjisini önlemenin belirli bir yolu yoktur, ancak aşağıdakileri yapabilirsiniz.
Bazı gıdaların neden olduğu alerjik reaksiyonların görülme sıklığını azaltmak ve bunlara neden olan gıdalardan kaçınmak.
Örneğin, çocuğunuzun süte alerjisi olduğunu biliyorsanız, çocuğunuzun süt yemesini engelleyebilirsiniz.
Özetle bebeklerde süt alerjisinin belirtileri arasında kızarıklıklar ve nefes almada zorluk yer alır ve belirtilerin giderilmesi için uygun tıbbi önlemler alınmadığı takdirde bu alerji bebeklerde ölüme yol açabilir.